Bijna iedereen krijgt wel een keer te maken met psychische klachten. Zelf, of in de naaste omgeving. Iedereen heeft wel ervaring in het leven gehad waar het even niet zo lekker meer liep en dat je het zelf niet meer kon oplossen. Zelf heb ik het nodige in mijn rugzak zitten en ook weer uitgepakt. Ik heb diverse uitdagingen in mijn leven gehad, heftige life-events, rouw en verlies, reorganisatie op het werk. Het kan veel stress meebrengen, zoals overprikkeling en sombere gevoelens en gevoel van uitzichtloosheid. Al deze uitdagingen hebben mij ook sterker gemaakt en geleerd bewuster in het leven te staan. De keuze om op te geven was in mijn geval geen optie. Tot het op een ochtend niet meer ging. Mijn lijf liet mij in de steek, omdat ik alle signalen had genegeerd. Dat ik mijn leven anders moest indelen en keuzes moest maken was wel duidelijk. Hoe? Ik had geen idee. De overspanning en stress was ik allang voorbij, dit had voorkomen kunnen worden als er een preventief traject was ingezet. Ik was alles kwijt, mijn gezondheid, mijn motivatie, mijn baan en vooral de grip op mijzelf en zingeving (waar doe je het voor). Mijn werkgever stelde mij een coachtraject voor om dit te gaan onderzoeken. Het was een helend proces. Ik moest het wel zelf doen! Hard werken. .

Het leren kijken naar mijzelf was zeer confronterend. Ik kon er niet omheen, ik moest er dwars doorheen. Je komt jezelf tegen, daardoor ontmoette ik mezelf en heb geleerd hulp te aanvaarden in plaats alles zelf op te willen lossen. Ik voelde weinig grenzen en ging er ver overheen. Ik ging over op de automatische piloot. 

Tegenwoordig zoek ik elke dag naar balans en soms gaat dat goed en soms niet. Ik accepteer dat nu. Dat maakt het verschil. Ik voel me vooral weer gewoon mens. Ik ben liever voor mijzelf doordat ik bewustere keuzes maak.

"Therapie is geen magische fix. Het kan je wel helpen ontdekken en verhelderen wat je wilt en vooral wat je niet wilt".

Groet, Sofie Willemsen

Register counsellor ABvC ®

E-mail verzonden