Psychische stress

Hoe ontstaat psychische stress? 

Stress symptomen is bij ieder persoon verschillend. Sommige mensen hebben meer last van de ‘psychische stress symptomen’ en bij andere zijn de gevolgen van stress meer van fysieke aard. Het lijkt erop dat je ‘zwakke plekken’ het eerst tevoorschijn komen bij teveel stress. Als je in het verleden snel last had van bijvoorbeeld hoofdpijn of maagpijn zal dit symptoom bij veel stress als eerste de kop op steken. 

Veel van de symptomen zijn overigens direct terug te voeren op een verhoogde spierspanning. Denk maar eens een aan nek en schouderklachten. Indien er vage lichamelijk klachten optreden moet je dit zien als signalen van je lichaam. 

Men negeert deze signalen liever tot deze van kwaad tot erger worden. Echter is het is beter om niet alleen bezig zijn met de symptoombestrijding. De klachten kunnen een gevolg zijn van bewuste en onbewuste stress zijn. Vaak zijn klachten daarnaar te herleiden. 

Veel voorkomende klachten

Concentratieproblemen, angst- en paniekklachten, geheugenverlies (korte termijngeheugen), stemmingswisselingen, neerslachtigheid, somber, opgejaagd gevoel/paniek, nergens zin in/moe. Neiging tot verslaving (meer roken/drinken/snoepen/koffie) Verward/duizelig/hoofdpijn/gevoelig voor prikkels, geluid en licht. Paniekgevoel in een drukke ruimte waarbij je het liefst naar buiten vlucht zijn maar een fractie van stress kenmerken.

  Burn-out en de wetenschap: 

Er is wel aangetoond dat de hormoonhuishouding en met name het hormoon cortisol volledig van slag is tijdens het ontwikkelen van burn-out klachten. Een belangrijk hormoon voor stabiliteit en optimisme is serotonine. 

Het is aangetoond dat de aanmaak van serotonine verminderd bij een lange periode van chronische stress. Daarnaast lijkt overprikkeling een belangrijke factor. De hersenen worden overspoeld door informatie en gaan daardoor minder goed functioneren. Dit heeft diverse onvoorspelbare klachten tot gevolg. Denk aan onverklaarbare spierpijn, migraine, zware hoofdpijn die niet overgaat, hartkloppingen, het gevoel geen adem te krijgen in een drukke omgeving met als gevolg paniekgevoelens, niet kunnen slapen wegens piekergedrag met een slechte nachtrust tot gevolg. 

Zo zijn er talloze fysieke reacties op overprikkeling te herleiden. 


E-mail verzonden