Lichamelijke stress


"Ineens kreeg ik niks meer gedaan, mijn ene voet nauwelijks voor de andere, mijn hart sloeg op hol en ik kreeg geen lucht. Paniek sloeg toe, wat gebeurde er met mij?"


Lichamelijke symptomen zijn veel tastbaarder dan de psychische klachten. Door het minder bewustzijn worden lichamelijke symptomen bijna altijd eerst gekoppeld aan fysieke aandoeningen. De meeste mensen die in een burn-out belanden zijn al vaker voor onderzoeken naar het ziekenhuis geweest. In het ziekenhuis wordt niets gevonden en dat maakt mensen vaak nog onzekerder. Veel van deze lichamelijke klachten worden veroorzaakt door een toenemende spierspanning in het lichaam en een verkeerde manier van ademhalen. Daarnaast verzwakt langdurig onder stress staan het immuunsysteem en in combinatie met slapeloosheid kan dit een desastreuze werking hebben op de lichamelijke conditie.

Stresssignalen kunnen zich uiten in:

versnelde hartslag, snelle ademhaling, vermoeidheid, gebrek aan energie, weinig/veel eetlust, hoofdpijn, zweten, spierpijn, hoge bloeddruk, duizeligheid.

Dit kan leiden tot hart en vaatziekten en aandoeningen aan het bewegingsapparaat en infectieziektenBij twijfel neem altijd contact op met uw huisarts om andere fysieke problemen uit te sluiten.

Aan de slag met je stress
Wil jij je leven niet meer laten leiden door stress? Maak vandaag nog een afspraak en wordt weer baas over eigen leven.E-mail verzonden